Galzeran

Nom científic: Ruscus aculeatus
Gènere: Ruscus
Familia: Ruscaceae

El galzeran (Ruscus aculeatus), rusccirerer de Betlem o brusco (cast), és un arbust estès al llarg de tot el continent europeu i a parts del nord d’Àfrica i Àsia, per baix dels mil metres, siguent més representatiu als llocs que banya el Mediterrani.

Ruscus arbre    Ruscus

Peu de foto: Fil·locadis o falses fulles del galzeran.
Fotografia de: Àngel Llopis Puig

Ruscus_aculeatus_fleur

La seua mida és molt variable; si volem trobar un caràcter efectiu d’identificació és el seu ‘fullatge’ tan peculiar. El galzeran té dos tipus de tiges de color verd fosc: la primera, cilindrica, vertical i principal és la que veguem, donant-li el port arbustiu; i la segona són les fulles, que no són fulles, sinó tija: fil·locadis, cladodis o falses fulles, ovolanceolades, compactes, amb el extrem punxós i amb el naixement de la seua flor al centre. És el seu tret més particular: ‘fulles’ amb floració emergint just del centre d’aquestes.

Peu de foto: detall de la floració, blanc-rosada del galzeran. També s'aprecia la part punxosa distal dels fil·locadis
Fotografia de: Viquipèdia (ca.wikipedia.org)

La flor destaca per ser d’un color blanquinós, mesclat amb pinzellades de colors rosats oscurs als centres bassals dels pètals. Aquesta floració, típica dels mesos més freds, ve acompanyada de l’aparició d’un fruit de tipus baia de color roig sobre els fil·locadis. No hauriem de tindre problema amb aquesta bonica planta, clar exemple d’evolució al món vegetal: tota la planta és capaç de fer la fotosíntesi.

IMG_0536

*** Si s’haveu fixat bé, la fotografia del nostre logo és un detall de la flor del galzeran!

collage PROMO

fs-cubes  Torna al mapa general dels catàlegs!
fs-paper  Torna a la pàgina principal!
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: