Cova de les Malladetes

Lloc: Barx-Simat
Duració fins el destí: 50 minuts a peu
Ruta assenyalada a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=9045034&measures=off&title=off&near=off&images=off&maptype=S

 La cova de les Malladetes, situat en un dels racons del sistema muntanyós del Mondúver, és una xicoteta formació localitzada prop de Barx i Simat, la qual forma part del patrimoni mediambiental de la nostra comarca, així com del patrimoni cultural dels nostres avantpassats, siguent un dels jaciments arqueològics espanyols més importants, amb restes de poblacions humanes del Paleolític Superior, Neolític i l’Eneolític.

9 Podem accedir a aquesta des de la carretera que ens porta a la Font del Cirer, una desviació de la carretera que va de Barx a Simat, just a l’eixida de Barx. A meitat de camí entre aquesta desviació i la Font del Cirer, trobarem la indicació per a començar la costera amunt, obviament a peu, així com una indicació de l’importància ecològica vegetal que té el lloc. Podeu deixar el cotxe tant a Barx, com a la font del Cirer, no és un gran esforç fer-la a peu fins l’entrada de la ruta.

 2 1 3

 Just uns metres més cap amunt, vos trobareu amb una segona senyal, que vos marcarà el camí definitiu, discriminant Barx cap a una direcció, i la Cova de les Malladetes en altra direcció. Al principi el camí pot resultar un poc confús, però si no deixeu de buscar les marques blanques/grogues al paisatge, tindreu garantida la visita.

4     7 

Durant el nostre recorregut podrem obsevar espècies vegetals fàcilment reconeixibles, com pins (Pinus sp.), càdecs (Juniperus oxycedrus), llentiscles (Pistacia lentiscus), pebrelles (Thymus piperella) i romers (Rosmarinus officinalis), i d’altres un poc menys conegudes. Ací tenim algunes de les nombrades i d’altres:

Pistacia fruit  Rosmarinus  Euphorbia 2  Narcissus  Viola sp   IMG_0552 IMG_0558 Erica  Ulex IMG_0548 IMG_0526 IMG_0544 IMG_0553   Ruscus arbre Ruscus  Ceratonia IMG_0550  Pistacia

info11

Podriem dividir el tram fins la cova en dos parts: una primera part, de baixa dificultat, xafant sempre un camí clar, terrós i poc elevat, i una segona part, un poc més dificultosa, de sòl rocós i amb major inclinació, pel que hem d’augmentar les precaucions. Les marques són un poc més dificils de trobar, però si us fixeu bé les trobareu. Després d’una última empenta haurem arribat a la cova de les Malladetes.

5    6    8

La seua entrada, de molta inclinació en sòl terrós, es troba cercada per una tanca de metall, però voreu que al costat dret hi ha un xicotet forat per la que podeu accedir, sense tindre necessitat de trencar res més. Es conforma de una cavitat formada per sediments calcàris amb 3 entrades distintes, dues més petites als costats i una principal en la part central, més gran que la resta, amb uns 10 metres d’alçada.

IMG_0474  IMG_0476   IMG_0482

IMG_0481

Dins d’aquesta, tenim una xicoteta mostra vegetal de la nostra zona. Moltes d’aquestes espècies ja ens les hem trobat pel camí. Altres les veguem per primera vegada ací, degut a les condicions d’humitat i seguretat que genera la cova. Què vos pareix si fem un xicotet repàs?

IMG_0563  IMG_0565  IMG_0515  IMG_0506 IMG_0490  Chamaerops Asphodelus IMG_0492 IMG_0504 IMG_0511 IMG_0508 IMG_0497  IMG_0501

info21

Per útlim, poc podria dir un servidor de la fauna. No obstant, per als botànics les evidències animals no passen desapercebudes:

IMG_0546  Caca

1. Esquelet d’un cent peus (Chilopoda)
2. Excrement de guineu roja (Vulpes vulpes)

fs-cubes  Torna al mapa de llocs d’interés mediambiental!
fs-paper  Torna a la pàgina principal!
Anuncios

3 Comments

Add yours →

  1. Molt interessant

    Me gusta

  2. Probablement, Euphorbia sp siga E. isatidifolia. Ilex és realment Q. coccifera. Finalment ? deu de ser Thapsia villosa.

    Me gusta

  3. Molt bona idea i treball .Bellsisima la foto de la cova, amb el margalló retallat

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: