Taronger

Espècie: Citrus x sinensis
Gènere: Citrus
Familia: RUTACEAE

El taronger (Citrus x sinensis), taronger dolç o naranjo (cast), és l’arbre de cultiu introduït més conreat al territori valencià, siguent, un dels símbols més representatius de la nostra cultura territorial. No obstant això, fou introduïda pels portuguesos des del continent asiàtic al segle XVI. El seu portent, com les seues fulles, flors i fruits són inconfundibles, tant per la seua morfologia tan característica com per ser tan habitual a les nostres terres.

Es tracta d’un arbre perennifoli de copa arredonida amb una ramificació baixa i de tipus, més o menys, espinosa. Les fulles són amplament el·líptiques, d’un color verdós molt brillant, amb el pecíol estretament alat. La seua floració és és d’un color blanc, amb un flagrant olor dolç, disposades solitàries o en petits ramells. Són hermafrodites (tenen ambdós sexes a la mateixa flor). La corol·la consta de 5 peces i 10 estams, encara que també podem trobar flors amb 4 peces, com les de la imatge següent:

DSC_3890

Peu de foto: Detall de la flor del taronger
Fotografia de: Àngel Llopis Puig

Abandonat o no, sempre el trobarem a llocs de conreu com horts i jardins. El fruit és la taronja, de polpa dolça i sucosa, amb una alta quantitat de vitamina C. El taronger, degut a l’abús de la seua explotació, s’han desenvolupat i treballat quasi un centenar de varietats, cadascuna dins del seu grup corresponent i amb una serie de característiques que la defineixen. Depenent de la morfologia del fruit podriem descobrir a quin grup pertany (navel, blanca, sang, sucrenyes), i de quina varietat es tracta (navelate, navelina, valència, sanguinelli,……)

DSC_3961

Peu de foto: Rames inferiors del taronger, amb fruit i flor
Fotografia de: Àngel Llopis Puig
fs-cubes  Torna al mapa general dels catàlegs!
fs-paper  Torna a la pàgina principal!
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: