Timonet

Espècie: Thymus vulgaris
Gènere: Thymus
Familia:  LAMIACEAE

El timonet (Thymus vulgaris), timó, farigola o tomillo (cast) és una planta de tipus arbustiu, perenne, de xicoteta alçada i molt ramificada. Es troba molt estesa en la part occidental mediterrània, siguent una de les primeres aromàtiques que reconeguem per les vores dels camins, com el romer o la pebrella.

SONY DSC

Peu de foto: Mata de timonet a la vora del camí (Via verda: Racó del Duc, Vilallonga)
Fotografia de: Àngel Llopis Puig

Té una tija llenyosa, molt ramificada, de la qual naixen fulletes estretes, linears, d’un color verd, amb el revers blanquinoset pel seu contingut de toment. També podem apreciar que les fulles són revolutes (es doblen cap a l’interior del revers, degut als ambients secs).

En quant a les diminutes floretes d’aquest arbust, podem dir que tenen una morfología bilabiada: tenen un llavi superior i un inferior dividit en tres lòbuls, amb una coloració blanca-rosa. La podem observar en flor pràcticament tot l’any, amb més freqüència pels mesos de tardor.

Un calificatiu que descartarà qualsevol dubte que tingueu és el seu inconfundible dolç aroma. Moltes vegades només heu d’acaronar i olorar les fulles de plantes com aquesta per a descartar qualsevol dubte.

SONY DSC

Peu de foto: detall de les flors bilabiades de la pebrella.
Fotografia de: Àngel Llopis Puig
fs-cubes  Torna al mapa general dels catàlegs!
fs-paper  Torna a la pàgina principal!
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: