Agret

Espècie: Oxalis pes-caprae
Gènere: Oxalis
Familia: OXALIDACEAE

L’agret (Oxalis pes-caprae), fel-i-vinagre o agrios (cast) és, per excelència, l’herbàcia més coneguda i estesa a tot arreu del mediterràni en tot tipus d’ambients. Va ser introduïda a la Península Ibèrica, originària d’Àfrica del Sud. El seu nom i les seues variants fan referència al gust agre que li dóna l’àcid oxàlic. És costum popular la de xuplar la verda tija per degustar el seu peculiar sabor.

_DSC0088

Peu de foto: Població d'agrets
Fotografia de: Neus Garrigues Carbó (RAWRn)

Les seues tiges són de color verd i no presenten fulles. Les fulles naixen de la part bassal de la tija, amb pecíols llargs i formades per tres folíols, d’un color verdós, i molt a sovint tacades de puntets marrons.

Les flors pengen d’un peduncle llarg, d’un color groguenc, amb cinc petals lliures entre ells però soldats en la base. Són geòfites: en èpoques desvaforables desenvolupen un bulb que queda baix terra esperant el bon temps.

_DSC0089

Peu de foto: Detall de la flor de l'agret
Fotografia de: Neus Garrigues Carbó (RAWRn)

En quant a la seua ecologia, realitza una bona funció protectora a les proximitats de espècies de cultiu com tarongers, ja que evita la congelació del sòl i el creixement d’altres herbàcies. Ací podeu llegir un article de la revista Mètode sobre l’agret: http://www.metode.cat/Revistes/Article/Laventura-cosmopolita-de-lagret

fs-cubes  Torna al mapa general dels catàlegs!
fs-paper  Torna a la pàgina principal!
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: